Artikelen

Knopen, Beaufort en km/uur
Knopen, Beaufort en km/uur - Uitleg over windsnelheden en de bijbehorende zeestaat › Artikelen › Knopen, Beaufort en km/uur

Zie jij, als je "acht knopen" leest, een warboel van knopen in een touw voor je, of misschien acht knopen voor een kledingstuk? Dat is eigenlijk niet zo raar, maar het maakt het begrijpen van wat we schrijven wel wat lastig want je raadt het inmiddels al: wij bedoelen iets heel anders als we het over knopen hebben ;-) Op deze pagina geven we informatie over windsnelheden en de bijbehorende staat van de zee zodat je weet waar we het over hebben als we schrijven dat er vandaag bijvoorbeeld 30 knopen wind staat.

Zeeziekte
Zeeziekte - Oorzaak en voorkomen › Artikelen › Zeeziekte
Zeeziekte, iets waar door zeelui die er zelf geen last van hebben vaak lacherig over wordt gedaan maar wat voor de mensen die eraan lijden dramatische gevolgen kan hebben. In de tijd dat wij onderweg zijn hebben we mensen gezien die hun wereldreis na alle moeite en voorbereidingen hebben moeten afbreken omdat iemand aan boord dermate last van zeeziekte bleef houden dat het niet leuk meer was. Aan de andere kant hebben we gemerkt dat de meeste zeevarenden geen idee hebben wat de oorzaak is van zeeziekte laat staan wat je ertegen kunt doen, en worden er onzinnige maatregelen genomen of toevlucht gezocht tot nepmiddelen als magnetische armbandjes, rare brilletjes, aardappels om de nek, enzovoorts die vrijwel zeker niet werken. En dat terwijl de oorzaak van zeeziekte al lang geen mysterie meer is en er met de juiste kennis veel kan worden gedaan om zeeziekte op zijn minst te reduceren.
Energie - Energiebeheer op de boot › Artikelen › Energie

Energie is een schaarse voorziening op een zeiljacht. Gelukkig zijn er mogelijkheden om aan de ene kant het energieverbruik te beteugelen en aan de andere kant de instroom van energie te maximaliseren.

contact